Загиблим учасникам Майдану пропонують офіційно надати статус захисника Української держави

Національні герої, які в боротьбі зі злочинним режимом Януковича віддали життя за відновлення народовладдя та збереження державності, мають бути належним чином пошановані на найвищому державному і міжнародному рівні.

Відповідний проект Постанови, що передбачає цілий комплекс заходів зі вшанування пам'яті загиблих учасників Майдану, було зареєстровано у парламенті 24 лютого 2014 року народними депутатами України від ВО «Свобода» Олександром Сичем та Анатолієм Вітівим.

«Народовладдя й суверенітет в Україні були врятовані завдяки винятковому героїзму громадян, котрі були змушені заплатити за відновлення демократії та незалежності не лише здоров’ям, але й найдорожчим, що є в людини – власним життям», – наголошується у документі.

На переконання свободівців, безприкладна мужність і самовідданість захисників України мають бути належним чином пошановані на найвищому державному та міжнародному рівні.

З цією метою й задля увічнення дати найтрагічніших подій революції національної гідності Олександр Сич та Анатолій Вітів пропонують проголосити в Україні 20 лютого Днем захисника України.

На противагу, виконуючому обов’язки Президента Олександру Турчинову у відповідності до ст. 112 Конституції націоналісти рекомендують визнати таким, що втратив чинність Указ Президента України №202/99 від 23.02.1999 р. «Про День захисника Вітчизни».

Окрему увагу депутати акцентують на нагальній необхідності здійснення заходів щодо призначення та виплати державної допомоги постраждалим учасникам та членам сімей учасників масових акцій громадського протесту, які розпочалися в Україні з 21 листопада 2013 року.

В рамках реалізації Постанови свободівці також рекомендують Кабміну доручити Міністерству оборони України спільно з Міністерством культури вжити належних організаційно-технічних заходів щодо забезпечення поіменного вшанування всіх загиблих, встановлення меморіальних знаків, пам’ятників, встановлення державних нагород за особливі заслуги перед Україною  імені пам’яті полеглих героїв.

Леся, 25.02.2014 12:16



Вибір редакції

Найпопулярніші новини