Двісті дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування знаходяться у інтернатних закладах Прикарпаття

В Івано-Франківську відбувся круглий стіл «Спільні дії державних та громадських організацій по реалізації права дитини на проживання в сім’ї та привернення уваги населення до існуючих проблем».

За словами Євгенії Бардяк, голови ІФОО «Молода Просвіта», метою заходу стало обговорення спільних ідей для привернення уваги жителів міста та області до сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також залучення громадян до забезпечення потребуючих дітей правом на виховання у сім'ї.

«Хоча у Івано-Франківській області одне із кращих становищ забезпечення дітей сім'ями, проте ще залишається близько 200 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у інтернатних закладах. Крім того, сім'ю потребують не лише діти із нашої області», - зазначив начальник служби у справах дітей ОДА Ковалик Іван.

 Психолог Наталія Чаплинська додала, що усиновлення, виховання у прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу очікують не тільки маленькі діти, але і сироти, старші 7-9 років.

У рамках події було переглянуто українське документальне кіно «Стояла собі хатка» (реж. Олена Фетісова), у якому підіймається питання створення дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ). Заступник начальника управління культури облдержадміністрації Тимків Василь Миколайович звернув увагу, що кіно і мистецтво загалом є важливим інструментом у приверненні уваги громадськості до соціально важливих проблем.

На заході були присутні представники державних, громадських, релігійних організацій.

У процесі обговорення було піднято ряд важливих питань. Представник громадської організації Андрій Микитин закликав не створювати прийомні сім'ї, ДБСТ у депресивних місцевостях, а давати дітям максимальний шанс на всебічний розвиток. Тобто цільовою групою інформаційної кампанії обрати саме мешканців міст.

Юрист, правозахисник Андрій Малетин зауважив, що багато людей у районах звертається за консультаціями про оформлення допомоги для соціально незахищених сімей, але про оформлення документів чи консультації з приводу усиновлення та інших форм опіки клієнти не зверталися жодного разу. На що Мосійчук Василь, представник правозахисної організації дітей-сиріт, закцентував увагу на важливість збереження саме біологічної сім'ї та роботу, перш за все, у напрямі профілактики соціального сирітства. І паралельно проводити інформаційну кампанію забезпечення права дитини на виховання у сім'ї. «Тому що, - сказав пан Василь, - забирати дітей у бідних і віддавати багатим - не вихід».

Професор кафедри соціальної педагогіки Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Костів Володимир звернув увагу на важливість створення та поширення інформаці про гарячу лінію, де люди могли би отримувати швидку тематичну консультацію. Інформаційні матеріали широко розповсюджувати у лікарнях, університетах, церквах.

Як результат Круглого столу, було створено ініціативну групу з представників різних структур для напрацювання подальших спільних дій.

Леся, 02.07.2012 11:07



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини